Avanceret lavteknologisk MSIC teknik for udtalt katarakt/grå stær i u-lande, kan også bruges på Rigshospitalet/Glostrup
Grå stær historie
Man har kendt til grå stær i flere tusinde år. Den tidligste operationsteknik var såkaldt stære-stikning, hvor stærestikkeren med et spidst redskab stak igennem bindehinden og trykkede den hvide eller brun/sorte linse væk fra pupillen så der kunne komme mere lys ind.
Der var dog store risici forbundet med en sådan operation, som ofte gav nethindeløsning, blødninger og infektioner som gjorde patienten helt blind. Øjenklappen skulle sidde i en uge, og da var stær stikkeren rejst videre uden for rækkevidde. Den mest berygtede stær stikker i Europa var John Taylor i det 18. århundrede, som også behandlede Johan Sebastian Bach der endte helt blind.
Grå stær operationer i moderne tid
Efter stær stikkeri kom der flere forskellige mere sikrere operationsmetoder, hvor man åbnede øjet i 180 grader for at få linsen ud og derefter blev der sat en del suturer, for at øjet skulle holde tæt. Patienterne var indlagt og øjenklappen skulle bibeholdes i mange dage.
I 1987 blev den nye ultralydsteknik indført i Danmark via Phacoemulsifikationsapparatet. Ved en mindre incision, åbnes en ca. 3 mm bred tunnel og gennem en phaco probe (phacos, græsk ord for linse) knuses linsen, den suges ud og en ny foldbar linse lægges i linsesækken. Denne metode er sikker og bruges på de fleste patienter med grå stær i verden og incisionerne er selvlukkende. Ved ekstremt hårde katarakter, som vi ind imellem fortsat ser her i DK, skal der bruges en hel del ekstra ultralydsenergi, som ofte giver komplikationer (tabt kerne pga hul på bagre kapsel og hornhinde ødem pga ødelagte endothelceller). Her må man indimellem bruge den gamle teknik, hvor linsen trækkes helt ud og incisionen skal lukkes med suturer.
MSIC – Manual Small Incision cataract Surgery
Der er dog en løsning, for andre operationsmetoder til mørkebrune hårde katarakter MSIC (Manual Small Incision Cataract Surgery) er udviklet netop til dette. Ultralydsmaskiner er dyre at købe, vedligeholde og kræver anvendelse af specielle dyre håndtag og engangsudstyr, og derfor har denne metode ikke været anvendt i lande med få ressourcer. Da jeg gennem de sidste 14 år næsten årligt har været på en grå stær operationsmission i 3. verdens lande, lærte jeg en ny teknik af Dr. Bidya i Dhangadhi, Nepal tilbage i 2013. Inden da rejste mit hold med mindre phacomaskiner, men ofte var der et problem med at få maskinen ud af tolden (korruption), hvilket gjorde at vi blev forsinkede måske i flere dage. Dermed kunne vi ikke operere det antal vi havde kalkuleret med. Derudover havde de fleste meget mørkebrune tætte katarakter, som var vanskelig at fjerne med phaco/ultralyd og der kunne opstå komplikationer, som var svære at behandle pga. mangel på udstyr og kompetencer lokalt.
MSICS teknikken er ikke særlig ressourcekrævende og er nu meget udbredt i verdens u-lande. Operationsteknikken er lige så hurtig som ultralydsoperationen, ved en erfaren kirurg.
Teknikken går ud på at der laves en ca. 6 mm incision i bindehindens ydre åbning og udvider den indre åbning af incisionen til ca. 10 mm intracameralt/inde i øjet. Herefter kan linsen fjernes hel med bøjet nål eller en mindre slynge, der renses op og en ny linse lægges i den tomme linsesæk. Incisionen kræver som regel ingen suturer, da den er selvlukkende på grund af det lange intrasclerale tunnelforløb.
Hornhinden er som regel ikke særlig påvirket dagen derpå, og risiko for at tabe linsen til det bagerste øjenafsnit er minimal.
På vores u-landsrejser har vi arrangeret med et hold frivillige kompetente øjenkirurger og erfarne øjenassistenter på stedet, der pre-screener patienterne. Der sendes løbesedler eller lignende ud for at oplyse, at der er en eye camp til stede. Ofte går patienterne i dage med familie, nogle bæres på ryggen og familien med deres husdyr følger ofte med. Med lommelygte kan hjælpe-personalet se om der er udtalt grå stær på begge øjne pga. manglende rød refleks i pupillen. Patienterne får så opereret et øje, dermed kan vi hjælpe flere.
Der er en stor forskel på at være blind på begge øjne og se med et øje. Vi bruger ca. 1,5 ferieuge pr. år, og kan på 5 operationsdage nå ca 100 operationer når vi er 2 kirurger. Resten af tiden går med opstilling af operationsstue, præ og postoperative kontroller samt transporten. Det gør en kæmpe forskel på deres liv. Børnebørn kan igen komme i skole, for de behøver ikke mere passe bedstefar hele dagen. Patienten selv kan komme i arbejde eller hjælpe til.
Der er ca. 44 millioner blinde på verdensplan og halvdelen af disse skyldes grå stær. Dette tal er nu faldene pga. flere hjælpeorganisationer og den nye MSICS metode der er mere og mere udbredt. Metoden er sikker og billig, da den ikke kræver højteknologisk udstyr.
MSICS metode også på Glostrup
Vi har også i DK patienter der ikke kommer til øjenlæge i tide, specielt demente, enlige og socialt udsatte personer. Nogle kommer med rigtig tætte mørkebrune katarakter, som kan være svære at fjerne med phacoemulsifikation. Siden 2014 har ca. 200 patienter haft glæden af MSICS metoden på øjenafdelingen Glostrup. Det er fantastisk at se de patienter hvor livskvaliteten ofte bliver markant forbedret og en enkelt gang har vi oplevet at patienten blev udskrevet fra plejehjemmet da seniliteten alligevel ikke var så udtalt.
Af Gøril Boberg-Ans
Ovl. Klinisk lektor, øjenafdelingen Glostrup
Recent Comments